Mała czarna, latte, cappuchino, mrożona – znamy wiele sposobów podawania kawy, ale skąd właściwie wziął się zwyczaj jej picia? Kto to wymyślił? Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który obchodzimy 29 września, kilka ciekawostek na jej temat.
Ziarna kawy były wykorzystywane do sporządzania gorącego napoju już 2200 lat temu w Etiopii. Do Europy dotarła dopiero w XVI wieku i od początku wzbudzała wiele kontrowersji. Z czasem zaczęto wierzyć, w lecznicze właściwości kawy – na początku XVIII wieku znalazła się w polskich podręcznikach medycznych jako specyfik na schorzenia przewodu pokarmowego i tym sposobem trafiła do aptek. Dziś wiemy, że kawa posiada i wady, i zalety – naukowcy nadal nie są zgodni w temacie wpływu kawy na nasze zdrowie, dlatego nigdy nie została ona uznana za produkt zdrowy.

#1 Prawie jak woda
Kawa, tuż po wodzie, jest najpopularniejszym napojem na świecie. Dziennie spożywamy ją w ilości ponad 2,25 miliarda filiżanek.

#2 A jak w Polsce?
W ciągu ostatnich kilkunastu lat, spożycie kawy wzrosło niemal dwukrotnie. Statystyczny Polak wypija jej ok. 3 kg rocznie, czyli średnio 1 filiżankę dziennie.

#3 Kto pije najwięcej kawy?
Z krajem pysznej, pachnącej kawy kojarzą się Wam Włochy? Nic dziwnego! Ale to nie tam notuje się jej największe spożycie w przeliczeniu na osobę. Statystyczny Włoch wypija ok. 5 kg kawy rocznie, co jest liczbą nie tak wiele większą od spożycia kawy przez statystycznego Polaka. Rekordzistami są mieszkańcy Skandynawii. W Finlandii średnie roczne spożycie kawy to 12 kg, w Norwegii niemal 10 kg, a podium zamyka Islandia i Dania z wynikiem niemal 9 kg.

#4 Skąd to się wzięło?
Kawa przywędrowała do nas prawdopodobnie z Etiopii. Według legendy, jeden z pasterzy zdziwił się, kiedy jego kozy zaczęły „tańczyć”. Po krótkim śledztwie okazało się, że zjadły one ziarna kawowca. I tak oto zaczęła się historia napoju, który zmieniał oblicze świata! Kawa rozprzestrzeniła się w krajach arabskich w XIII wieku, w Europie około XVI wieku, a do Polski dotarła pod koniec XVII wieku, za panowania Augusta II Mocnego.

#5 Tu jest jakby luksusowo
Najdroższa kawa na świecie – Kopi luwak, osiąga zawrotną cenę ponad 2000 zł za kilogram. Czemu tak drogo? Poza jej ogromną popularnością, cenę winduje sposób jej obróbki. Mianowicie jest przygotowywana z ziaren pochodzących z odchodów zwierzęcia zwanego właśnie luwakiem. Jego kwasy żołądkowe trawią skórkę oraz miąższ owoców kakaowca, pozostawiając ziarna w nienaruszonym stanie. Dzięki temu smak kawy przygotowanej z tych ziaren jest pozbawiony kwasowości, która jest charakterystyczna dla innych wysokogatunkowych kaw, a ma dużo słodyczy.

#6 Kawa wydłuża życie
Z badań wynika, że u ludzi pijących regularnie kawę zmniejsza się ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu II, Parkinson czy choroby serca. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.

#7 Kawa rozpuszczalna
W 1906 roku belgijski przedsiębiorca z Gwatemali – George Washington, opracował sposób produkcji kawy rozpuszczalnej. W 1910 roku, już jako obywatel Stanów Zjednoczonych, rozpoczął masową produkcję z sukcesami, mimo niedoskonałości smakowych ówczesnego produktu. Kawa rozpuszczalna została spopularyzowana wraz z przystąpieniem USA do I wojny światowej. Cieszyła się ogromną popularnością wśród żołnierzy w okopach.